Istoric

Activitatea fotbalistică la nivelul oraşului Gura Humorului nu are o dată fixă, un început. Dar ne putem mândri că fotbalul se practică încă de prin anii ’50 al secolului trecut. Anul 1952 este anul în care la Gura Humorului apare prima denumire a unui club de fotbal local. Acela este Unirea Gura Humorului care la acea vreme juca in campionatul regional.

De-a lungul timpului numle echipei s-a schimbat purtând mai multe denumiri de la Unirea Gura Humorului(1952-1957), Spartak Gura Humorului(1957-1962), Foresta Gura Humorului(1962-1967), Minerul Gura Humorului(1967-2000), Arinişul Gura Humorului(2003-2005) şi CS Gura Humorului(2005-prezent), dar fotbalul local putem spune că şi-a scris istoria sub denumirea de Minerul Gura Humorului timp de mai bine de 30 de ani. Această titulatură a adus faimă oraşului în aproape toată ţara  la acea vreme. Denumirea „Minerul” a fost legată de zona Gura Humorului şi imprejurimile sale pentru exploatările miniere care se făceau în zonă. La acea vreme(1967) denumirea „Minerul” era foarte des întălnită la mai multe cluburi de fotbal din România. Tot sub denumirea „Minerul” echipa a avut performanţe bune păstrându-şi o constantă de-a lungul anilor prin poziţia ocupată în clasamente. Fotbalul de performanţă a inceput odată cu promovarea în divizia C în anul 1968. În acel sezon(1968-1969) ca o echipă nou promovată Minerul Gura Humorului termină pe un loc onorabil 5 având 14 victorii, 7 egaluri, 9 înfrângeri şi un total de 35 pct.(la victorie se acordau 2pct. iar la egal 1pct.) într-o serie formată din 16 echipe. Printre echipele cu care Minerul a jucat atunci putem enumera pe Ştiinţa Bacău(promovează în divizia B), Foresta Fălticeni, Textila Botoşani sau Penicilina Iaşi.

Timp de 7 ani echipa a avut un parcurs cu urcuşuri şi coborâşuri în divizia C până în sezonul 1975-1976 când Minerul Gura Humorului a avut unul din cele mai bune sezoane din istorie reuşid pentru prima dată promovarea în divizia B. Echipa a terminat pe locul 1 în divizia C cu 21 victorii, 3 egaluri, 6 înfrângeri şi un total de 45 pct. având totodată cel mai bun atac(66 goluri) şi cea mai bună apărare(23 goluri primite). Primul sezon din divizia B avea să-i lase un gust amar echipei terminând pe poziţia a 17-a, loc retrogradabil, jucând cu echipe ca Petrolul Ploieşti, Gloria Buzău, CSM Suceava, Ceahlăul Piatra Neamţ sau FC Brăila.

Lotul echipei Minerul Gura Humorului care a promovat pentru prima data in divizia B:

Achihăiţei Mihai, Andronic Constantin(decedat), Buta Vasile, Călin Ioan, Chiriazic Teodor, Ciorîia Gheorghe, Deji Cristian, Gălăţeanu Radu, Gavrilescu Ioan, Gheorghe Eugen, Iosub Teodor, Mirică Aurelian, Monu Ioan, Moroşan Nicolae, Nae Ion, Niţă Gheorghe, Pană Cornel, Popa Aurel, Popa Gheorghe, Punei Gheorghe(decedat), Regulschi Gheorghe, Rusu Grigore, Simionescu Petru, Tcaciuc Gheorghe, Vîzdoagă Mihai

Antrenor: Buzoianu Ioan

Preşedinte: Bosînceanu Gavril

Organizator: Ruscior Gavril(decedat)

Director: Dobre Mircea

După un an petrecut în divizia C echipa promovează din nou in B. Următoarele 3 sezoane jucate în divizia B aveau sa fie cele mai bune din istorie, cea mai bună clasare a clubului din toate timpurile fiind locul 11 în sezonul 1979-1980 din 18 echipe. În anul 1982 Minerul Gura Humorului reuşeşte o nouă promovare în divizia B după un scandal pentru aranjamente în care au fost implicate echipele Minerul Gura Humorului şi CFR Paşcani. Minerul Gura Humorului care a reuşit promovarea în divizia B a fost penalizată cu 2 pct. pentru aranjament, scor 9-1 în ultima etapă cu Cristalul Dorohoi. Contracandidata la promovare în divizia B, echipa CFR Paşcani a făcut şi ea scor în deplasare 14-0 cu Cetatea Târgu Neamţ în încercarea de a trece de Minerul Gura Humorului la golaveraj. Ambele meciuri au fost considerate strategice şi omologate cu 3-0 în favoarea echipelor care au luat parte la aranjamente.

La 22 iulie 1984 Minerul Gura Humorului a disputat cel mai important şi poate cel mai frumos meci din istorie – meciul cu selecţionata României(foto). Pe un stadion arhiplin, Minerul Gura Humorului a pierdut cu scorul de 1-0(gol Andone). Din echipa Minerului au făcut parte: Gotsch, Armeanca, Iavorschi, Pantilimon, Breniuc, Bantea, Buta, Berdar, Ţârdea, Nicolaiciuc şi Luică, antrenor fiind Monu Ioan, iar din echipa României au făcut parte: Morar, Orac, Gabor, Andone, Muznai, Klein, Lăcătuş, Balint, Rednic, Mateuţ şi Belodedici, antrenor fiind Mircea Lucescu.

Rând sus de la stânga la dreapta: Bâţu(A), Armeanca, Orac, Iavorschi, Pantilimon, Gabor, Breniuc, Andone, Berdar, Muznai, Klein, Gotsch, Morar, Miron(A), Grozavu(A).

Rând jos de la stânga la dreapta: Bantea, Buta, Ţârdea, Lăcătuş, Balint, Nicolaiciuc, Rednic, Mateuţ, Belodedici, Luică.

În 1986 Minerul Gura Humorului reuşeşte ultima promovare în divizia B unde avea să stea decât 1 an, retrogradând la final de sezon.

După căderea regimului comunist şi a schimbărilor ce aveau să urmeze la nivelul ţării şi implicit la nivelul federaţiei de fotbal echipa a început să aibă un trend descrescător pe plan fotbalistic. În 1992 federaţia a făcut schimbări la nivelul diviziei C reducând numărul seriilor de la 12 la 4 cu câte 20 de echipe în fiecare serie. Astfel, la sfârşitul sezonului 1991-1992 au retrogradat câte 9 echipe din fiecare serie, inclusiv şi Minerul Gura Humorului care se afla pe locul 10. Un an mai târziu Minerul promovează din nou în divizia C unde a mai rezistat numai 2 sezoane, în sezonul 1994-1995 fiind exclusă din campionat şi ne mai jucând in al 3-lea eşalon fotbalistic până în anul 2009. Din 1995 fotbalul la Gura Humorului a avut un viitor sumbru existând ani în care s-a jucat şi în liga a V-a. În ultimii 3 ani eforturile conducerii şi ale echipei de a promova în liga a III-a au fost spulberate pe rând de către Rarăul Câmpulung Moldovenesc în 2007 şi de Rapid CFR Suceava în 2008, reuşind de abia în 2009 promovarea în liga a III-a după 15 ani de când a jucat ultima dată în divizia C.

În istoria sa de aproape 60 de ani echipa a jucat 27 de sezoane(6 în divizia B, 21 în divizia C) la un nivel ridicat care i-a adus faimă la acea vreme. Dintre jucătorii emblematici care au jucat pentru clubul din Gura Humorului enumerăm următorii: Nae Ion, Pascu, Ciorâia, Grosaru Mircea, Gheorghe Tcaciuc, Florea, Iordan, Costaş, Dascălu, Hotea Marin, Andrei, Hriscu, Deheleanu, Chircu, Pană, Dârman Cornel, Gafiţa Dumitru, Monu Ioan, Gotsch Albert, Lazăr Gigel, Molocea Robert, iar dintre antrenori amintim pe Făiniţă, Stoichiţă+Dinu, Popa Cornel, Buzoianu Ion, Monu Ioan, Gherini Marcel şi Nae Ion.

Sperăm într-un viitor cât mai bun şi la un parcurs la cât mai lung al echipei la un nivel mai ridicat.

Reclame
 1. ca sa vezi cata lume venea la fotbal …:| akuma …de abea dak vin 200…. dezolant sa vezi asta…

 2. excellent info and web about the gura humor soccer team !
  what happend when you guys stopped playing in third league last year ?
  ya , can you make a news letter and keep in touch !

  thank you

  VIC

 3. VERY GOOD INFO ABOUT THE GURA HUMOR SOCCER TEAM !
  A NEWS LETTER WILL BE A ++++ AS WELL !

  THANK YOU

  VIC

 4. catalin buzea

  IN FOTOGRAFIILE CU SPARTAK MOSKOVA(1987)ESTE GRESITA DATA. CEA REALA ESTE 1989, PTR CA IN ACEL AN EU AM FACUT 18, IAR IN ANUL URMATOR IN LUNA IUNIE NOI AM PLECAT IN RUSIA LA MOSCOVA IN TURNEU. IN 1987 EU JUCAM LA CSM SUCEAVA SI NU PUTEA SA FIU IN 2 LOCURI LA ACEEASI DATA!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: